Stomatološka Protetika

Potpuno Keramičke Krunice

Krunice izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju lepšu i bolju alternativu klasičnim metal – keramičkim krunicama. Za razliku od metal – keramike, potpuna keramika omogućuje prirodnu translucenciju i prodor svetlosti kroz zub i krunicu što rezultira prirodnim izgledom krunice.

Krunice sa metalnim jezgrom nikada ne mogu postići potpuno prirodan izgled, a često dovode i do dodatnih loših posledica na estetiku kao što je prosijavanje metala na rubu uz zubno meso te ne omogućuju prodor svijetlosti kroz zub što rezultira neprirodnom bojom. Razlog zašto većina stomatologa ne koristi potpune keramičke krunice je to što je tehnika njihovog postavljanja i izrade vrlo zahtevna.

Zbog njene prozirnosti, na boju keramike uveliko utiče boja samog brušenog zuba. Stomatolog i dentalni tehničar moraju biti vrlo vešti u manipulaciji bojama i odlično poznavati optička svojstva zuba i samog materijala. Postoje razne vrste keramike za izradu potpuno keramičkih krunica.

Kada je potrebno izraditi krunicu?

Krunica se izrađuje u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba. Najčešće se radi o lomovima prednjih zuba zbog udarca ili neke druge traume. Zubi koji su imali velike karijese, te endodontski lečeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja pa bi ih najbolje bilo zaštiti krunicom. Kod endodontski lečenih zuba je obično potrebno zub dodatno ojačati kompozitnom nadogradnjom.

Iz estetskih razloga krunicama je moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti, a ujedno već sadrže plombe. Zdrave zube je u tom slučaju, zbog očuvanja zubnog tkiva, bolje ispraviti keramičkim ljuskicama. Krunicama se mogu rešiti i obojenja zuba, naročito endodontski lečenih zuba koji s vremenom potamne, a vešt tehničar pravilnim odabirom materijala i boje može postići željeni efekt.

Prednosti potpuno keramičkih krunica

Čvrstoća – potpuna keramika ima čvrstoću 3 puta veću od zubne gleđi, tako da je strah od pucanja takvih krunica neutemeljen. Jednom pričvršćena za zub, takva krunica i zub čine jednu celinu i nije ih moguće razdvojiti nikako osim rezanjem krunice.

Estetika – potpuna keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnog zuba. Svojstva kao što su translucencija, opalescencija, transparencija i fluorescencija u potpunosti se prenose u keramiku što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Obzirom da ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i ružnog prosijavanja metala kroz meso.

Biokompatibilnost – keramika, za razliku od metala, ne uzrokuje alergije i tkivo je odlično podnosi. Zbog toga se mogu izraditi krunice koje izgledaju kao da izrastaju iz zubnog mesa i u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba.

Postojanost – metal pod uticajem vlage iz usne šupljine, korodira i otpušta metalne čestice koje ostaju u zubnom mesu i uzrokuju tamnu obojenost. Keramika je u ustima postojana i ne dolazi do promene boje.

Potpuno keramički mostovi

Razvojem novih sastava keramike, danas je moguće napraviti trajne i čvrste mostove bez korištenja metalne osnove. Na prednjim zubima mogu se izraditi mostovi od potpune keramike koji estetski u potpunosti odaju prirodan izgled zuba.

Potpuno keramičkim mostovima se može premostiti prostor od jednog zuba. To znači da potpuno keramički mostovi mogu sadržati maksimalno 3 člana. Sve prednosti koje imaju potpune keramičke krunice važe i za ovu vrstu mostova. Za veće raspone, te za mostove na zadnjim zubima (kutnjacima), koriste se potpuno keramički mostovi koji kao osnovu sadrže cirkon.

Cirkon je materijal koji je bele boje te ima izvanrednu čvrstoću. Brojnim istraživanjima je dokazano da ne izaziva nikakav štetni učinak na organizam te u kontaktu sa kostima i mekim tkivima nema nikakve nepoželjne ili alergijske reakcije. Osim za izradu konstrukcije mosta, od cirkona se mogu izraditi implantati i nadogradnje. Na cirkonskoj konstrukciji ne nakupljaju se naslage i olakšano je čišćenje, te sprječava pojavu bolesti zubnog mesa i parodonta.

Cirkonska konstrukcija se može izraditi vrlo precizno računarskom CAD/CAM tehnologijom. Skenirani model prosleđuje se na računar, gde tehničar u posebnom programu modeluje strukturu koja se zatim izrezuje iz cirkonskog bloka. Na dobivenu strukturu se zatim nanose slojevi keramike i postiže se prirodna estetika zuba. Zbog svoje bijele boje, na koju se nanose slojevi keramike, cirkonom se može postići živa, prirodna boja zuba.

Inlay i onlay

Onlay i inlay, često nazivani i indirektne ispune (plombe), služe da bi nadoknadili oštećenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Danas zbog koncepta minimalno invazivne stomatologije sve više zamenjuju krunice.

Inlay i onlay bolje uležu, čvršći su i dugotrajniji u poređenju sa klasičnim ispunima (plombama). Znatno su superiorniji i sa estetske i s funkcionalne tačke gledišta. Dok se klasični ispune modeluju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnoj laboratoriji, te se lepe na deo zuba koji treba nadoknaditi. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini. Inlayom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay pokriva oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice.

Izrađuju se iz kompozita, zlata ili keramike. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Nekad je materijal izbora bilo zlato, zbog svojih povoljnih fizikalnih i biomehaničkih svojstava. Ali današnji pacijenti uz zdravlje i funkciju sve veću pažnju pridaju i estetici. Kako keramika zadovoljava estetske, biomehaničke i fizikalne kriterijume definitivno je materijal izbora.

Proteza na implantatima

Pacijenti se često susreću sa problemima noseći totalnu protezu, mnogi se nikada ne naviknu na nju. Pacijenti koji nose klasičnu protezu koja nije fiksirana na dentalnim implantatima znaju kakvi se sve problemi mogu pojaviti.

Totalne proteze frustrirajuće su za pacijente iz nekoliko razloga. Vremenom zbog sve jače resorpcije kosti postaju labave, te tako svojim pomicanjem stvaraju osećaj nelagodnosti u ustima. Sve navedene probleme moguće je rešiti fiksiranjem proteze na dentalne implantate u gornjoj i donjoj čeljusti.

Najbolje rješenje za sve pacijente koji iz bilo kojeg razloga ne mogu prihvatiti totalnu protezu preporučujemo protezu na implantatima. Kao što i sam naziv govori proteze na implantatima, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Dentalni implantat je mali titanski vijak koji se fiksira u kost, a na vanjskom dijelu ima element na koji se pričvršćuje proteza.

 

Potpuno bezubi pacijenti, koji se ne mogu nositi sa totalnom protezom, mogu ugradnjom manjeg broja implantata rešiti svoj problem. Kako bi se proteza fiksirala za implantate potrebno je u gornju vilicu ugraditi četiri, a u donju vilicu dva implantata, te se na ovaj način se uz vrlo mali broj implantata postiže jako stabilno i funkcionalno protetsko rešenje.

Proteza na implantatima preporučuje se kod pacijenata koji su u potpunosti bezubi, a širina njihove kosti u vilici dozvoljava ugradnju implantata. Prednosti proteza na implantatima su mnogobrojne, pružaju maksimalnu stabilnost, omogućavaju normalnu funkciju žvakanja svih vrste hrane, govor se normalizuje, smanjena je iritacija sluznice. Kvalitet života pacijenata se poboljšava.

Postupak ugradnje implantata je jednostavan, izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Proteza se lako skida i stavlja tako da se higijena vrlo lako održava.