Estetska Stomatologija

Keramičke Fasete

Keramičke ljuskice su idealno trajno rešenje kojim se postižu vrhunski estetski rezultati. Ljuskice su individualno napravljene keramičke fasete koje zahtjevaju minimalno, a ponekad nije potrebno brušenje prednje plohe zuba.

Izrađuju se od svetlopropusne i transparentne keramike te je time omogućen u potpunosti prirodan i blistav osmeh. Koriste se kako bi se uklonile nepravilnosti koje vam predstavljaju probleme, kao što je oblik zuba, veličina, njegova boja ili sam položaj.

Postavljanjem keramičkih ljuskica dobićete predivan blistav osmeh kojeg ćete s ponosom nositi i pokazivati.

Što su keramičke zubne ljuskice?

Keramičke fasete ili veneers (ljuskice za zube) su tanke, individualno izrađene ljuskice koje prekrivaju prednji dio zuba korigujući tako njegove nedostatke. Izrađuju se od potpune keramike, što im omogućuje da u potpunosti oponašaju prirodne zube do te mere da ćete razliku znati samo Vi i Vaš stomatolog. Ako niste zadovoljni s bojom, oblikom ili veličinom svojih zubi kandidat ste za izradu ljuskica. Idealne su za zatvaranje prostora između zuba, nadoknade puknute ili potrošene zubne gleđi.

Danas su postale alternativa metal – keramičkim i potpuno keramičkim krunicama i to zbog svoje osnovne prednosti, maksimalne uštede zdravog  zubnog tkiva. Naime za ljuskice je dovoljno odstraniti minimalan sloj zubne gleđi. Najnoviji materijali imaju dovoljnu čvrstoću i otpornost da se ljuskice mogu postavljati i na zadnje zube bez straha od eventualnih lomova i gubitka funkcije tako da se danas celi osmeh može brzo, pošteno i dugotrajno preoblikovati upotrebom keramičkih ljuskica.

Dugoročna istraživanja su pokazala odlično očuvanje estetike, vrlo visoko zadovoljstvo pacijenata i odsutnost nepovoljnih uticaja na desni. Otporne su na obojenja od kafe, čaja i dima cigareta. Kao alternativa mogu poslužiti i kod ortodoncije kada su prednji zubi blago nepravilno postavljeni ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba. Stavljanjem keramičkih ljuskica na površinu zuba pacijent dobija vedar, ravan i prirodan osmeh.

Kako izgleda postavljanje keramičkih ljuskica?

Pre početka brušenja zuba uzima se digitalni otisak zuba koji se šalje u dentalnu laboratoriju kako bi se tamo kreirao vaš novi idealni osmijeh. Laboratorija obrađuje skenirani otisak, te uz fotografije vašeg lica i trenutne situacije u ustima kreira idealno rešenje. Stomatolog uz pomoć privremenih ljuskica koje izrađuje na temelju izrađenog idealnog modela lepi privremene ljuskice na vaše zube kako bi dobili pravi utisak svog novog osmijeha. U ovoj fazi pacijent u konsultaciji sa stomatologom može da napravi bilo kakvu izmenu sve dok u potpunosti ne bude zadovoljan viđenim.

Zatim krećemo sa uklanjanjem tankog sloja zubne gleđi vođeni prethodnom simulacijom čime se maksimalno čuva zubno tkivo na čije će mesto kasnije doći ljuskica. Nakon brušenja uzima se otisak koji se šalje u dentalnu laboratoriju zajedno sa uputstvom i sa tačnom nijansom željene boje zuba. Privremena ljuskica stavlja se za vreme čekanja konačne, tako da možete normalno funkcionirati do kraja izrade završnog rada. Po povratku konačne ljuskice iz laboratorije zub se premazuje otopinom koja služi kao vezivo zuba i ljuskice. Cement se koristi kako bi ljuskica pravilno prionula na zub.

Slična staklu keramička ljuskica podseća na prirodnu gleđ zuba iz razloga jer je keramička ljuskica svetlopropusna. Kada svetlost dopre do zuba prolazi kroz gleđ do unutrašnje strukture zuba i time zubu daje prirodni sjaj. Replicirajući ovaj efekat keramička ljuskica pacijentu osigurava vedar i prirodan osmeh.

Ko su kandidati za postavljanje ljuskica?

Oštećeni i okrnuti zubi – trauma ili karijes su najčešći razlozi oštećenja zuba. Pacijenti koji škripe zubima ili imaju nepravilan zagriz troše svoje zube znatno brže. Takvi zubi lakoćom mogu biti vraćeni u prvobitno stanje keramičkim ljuskicama.

Jedan od razloga zašto se pacijenti odlučuju za postavljanje keramičkih ljuskica je nezadovoljstvo bojom svojih prirodnih zubi. Efekt izbjeljivanja traje oko dvije godine, ali nije uvijek moguće izbijeliti zube do željene nijanse, najčešće zbog konzumiranja kafe, crnog vina, čaja ili pušenja. Ljuskicama je moguće korigovati svako obojenje zubne gleđi.

Oduvijek ste želeli uravnotežen osmeh, imate lepe zube, ali prevelike, sa nepravilnim razmakom između zuba. Ljuskice će rešiti Vaš problem uz minimalno brušenje zubne gleđi.

Izgled je danas važniji nego ikad pre, ljuskice mogu znatno pomoći kad su u pitanju problemi poput zbijenih zuba. Iako ljuskice možda nisu uvijek prvi izbor za zbijene zube (ortodontska terapija traje oko 2 godine), za zube koji nisu preterano iskrivljeni, ljuskice mogu biti postavljene tako da se dobije ravan izgled zuba.

Izbeljivanje Zuba

U današnje vreme lep i savršen osmeh podrazumeva blistave bele i zdrave zube. Boja zubi razlikuje se od čoveka do čoveka, kao što imamo različitu boju kože i kose, tako imamo i različitu boju zubi. Nekim ljudima su zubi jednostavno tamniji, takođe mnogi faktori mogu uticati na prirodnu boju zuba, a to su pušenje, kafa, čaj, vino, te tamno voće kao što su višnje ili borovnice.

 

Ako su zbog raznih uticaja Vaši zubi promenili boju ili su požuteli tokom godina, kakav god bio Vaš razlog za izbjeljivanje zuba s poverenjem nam se obratite. Savremena tehnologija donosi inovativno, brzo i potpuno bezbolno rešenje za vas i vaš osmeh. Radi se o laserskom izbjeljivanju zuba, s kojim pri samo jednoj poseti, i potpuno bezbolno, u samo nekoliko minuta dobijate nekoliko nijansi svjetliji i blistaviji osmeh. Korištenjem lasera u svrhu izbjeljivanja zuba rizik od oštećenja zubne gleđi i preosjetljivosti zubi svodi se na minimum.

Čišćenje Kamenca i Poliranje Zuba

Čišćenje zubnog kamenca i poliranje zuba u potpunosti je neinvazivan, siguran i bezbolan postupak čišćenja zuba i redovnog održavanja zubne higijene. Zubne naslage stvaraju se svakodnevno, ali do problema dolazi kada se pravovremeno ne uklanjaju, te stvaraju pretnju zdravim zubima i desnima.

Kako bi se sprečili navedeni problemi bitno je redovno posećivati stomatologa, preporučuje se svakih 6 meseci, te održavati oralnu higijenu na visokom nivou.

Gingivektomija

Kako bi osmeh bio lep i privlačan veliku ulogu igraju desni zuba, odnosno gingiva. Gingiva bi trebalo da prati liniju osmeha i ne bi trebalo biti vidljiva ni upadljiva. Skladan odnos belih zuba i zdravih desni došrinose vrhunskom estetskom rezultatu.

Gingivektomiju je moguće izvesti hirurškom tehnikom ili savremenom metodom – laserom u lokalnoj anesteziji.