Implantologija

Zubni Implantati

Gubitak više zuba za posledicu će imati i gubitak kosti, zbog čega lice izgleda starije nego što stvarno jeste. Ukoliko zub nedostaje u prednjem delu usta može uticati na Vaš osmeh i na Vaše samopouzdanje. U velikom broju slučajeva dentalni implantati, odnosno zubni implantati su najzahvalnije estetsko i funkcionalno rešenje za nadomeštanje zuba koji nedostaju.

Zubni implantati su umetne zamene koji se ugrađuju u viličnu kost da bi poslužili kao zamena za prirodni koren zuba, odnosno kao nosači krunica, mostova ili proteza. Izrađeni su u potpunosti od titana, te je zbog toga uspešnost terapije izuzetno visoka.

Kako Izgleda Ugradnja Implantata?

Uspešnost današnjih implantata je 98%. Da bi se utvrdilo da li su implantati prava stvar za Vas, potrebne su konsultacije sa stomatologom. Stomatolog će odraditi temeljan pregled Vaših zuba i desni. Pregled uključuje rendgen snimke s ciljem da se utvrdi postoji li dovoljno kosti za ugradnju implantata, te da se odredi tačno mesto gde postaviti implantat.

Zubni implantat se ugrađuje u kost, te time obavlja funkciju korena zuba. Sama ugradnja implantata traje svega nekoliko minuta. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, te je u potpunosti bezbolan.

 

Kako bi se implantat učvrstio u kost, odnosno prošao proces sraštavanja potrebno je od 2 do 6 mjeseci, zavisno od toga u kojoj vilici se ugrađuje implantat. Ukoliko se implantat ugrađuje u prednjem delu usta, u prazninu se postavlja privremena krunica kako pacijent niti u jednom trenu ne bi bio bez zuba.

Nakon predviđenog vremena implantat se «otvara», tj. oblikuju se desni kako bi izgledalo kao da zub raste iz kosti, nakon čega sledi protetski deo rada, gde se na implantat sa nadogradnjom postavlja keramička krunica.

Finalni rezultat predstavlja najverniju kopiju Vašeg prirodnog zuba, te nadoknađuje izgubljeni zub bez brušenja susednih zuba.

Kandidati za Ugradnju Implantata

Gotovo svaka osoba koja je izgubila zub je kandidat za ugradnju implantata. Osnovni uslov za ugradnju implantata je dobra oralna higijena. Dentalni implantati su idealan izbor za ljude dobrog oralnog zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontne bolesti ili povrede. Kandidati za dentalne implantate moraju imati zdrave desni i kost za potporu odgovarajućih implantata.

Implantati predstavljaju vredno ulaganje. Uz pravilnu negu, trebali bi imati lep osmeh za celi život. Međutim, odgovarajuća nega je neophodna kako bi trajno uživali u brojnim prednostima svojih novih zuba. Povećano nakupljanje bakterija može dovesti do upale. Takve upale predstavljaju rizik za implantate. Temeljna dnevna oralna higijena, koristeći prikladna pomagala za čišćenje je od velike važnosti.

Naš stomatološki tim će vam pružiti sve dodatne informacije. Pored održavanja optimalne oralne higijene, preporučuje se najmanje dve posete godišnje doktoru dentalne medicine. Uz detaljan pregled implantata, takođe bi trebali obaviti i profesionalno čišćenje zuba.

Prednosti Zubnih Implantata

Implantat nudi trajno rešenje za gubitak zuba. Nakon vađenja zuba dolazi do propadanja kosti u tom području. Ugradnjom implantata sprečava se dalji gubitak koštane strukture. Jednom, kad se implantati potpuno integrišu u vilicu, deluju identično kao i sopstveni zubi, možete jesti hranu koju želite i govoriti s punim poverenjem.

Za razliku od mostova i proteza, koji zahtjevaju posebne  instrukcije za održavanje, dentalne implantate trebate redovno i čistiti zubnim koncem, te redovito odlaziti na kontrolne preglede, isto kao i za vlastite zube.

U tradicionalnim postupcima, dva susedna zuba, do zuba koji nedostaje, se moraju izbrusiti zbog svoje funkcije nosača mosta. Implantati često eliminišu potrebu za preparacijom zdravih zuba.

U budućnosti, ako jedan od zuba nosača mosta bude oštećen, celi most će biti ugrožen. Kod zamene izgubljenih zuba implantatom, nije potrebna podrška susjednih zuba, te zubi ne moraju biti brušeni ili se mijenjati na bilo koji način. Implantat se ne može razlikovati od prirodnih zuba.

Vrsta Implantata Koja se Ugrađuje

U stomatološkoj ordinaciji MEJ posebnu pažnju pridajemo kvalitetu i uspešnosti same terapije, te nam je zbog toga važno da radimo isključivo sa najboljim i najkvalitetnijim implantatima na tržištu.

Pri ugradnji implantata koristimo isključivo implantate premium kvaliteta švajcarske kompanije Straumann, odnosno implantate koji su izrađeni od sto postotnog titanijuma kako bi sama uspešnost terapije bila što produktivnija.

Straumann važi za implantološki sastav koji daje izvanredne rezultate, te pacijent može godinama da uživa u svom osmehu. Zadovoljni osmesi naših pacijenata potvrđuju kvalitet.

Sinus Lift

Ukoliko u zadnjem delu gornje vilice nedostaje kost izvodi se hirurški zahvat podizanja dna sinusa. U nekim situacijama moguće je ugraditi implantate kada se izvodi zahvat podizanja sinusa, no ponekad kod težih slučajeva potrebno je čekati nekoliko meseci kako bi kost bila spremna za ugradnju implantata. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom te je za pacijenta u potpunosti bezbolan.

Augmentacija - Nadogradnja Mekih i Koštanih Tkiva

Vađenjem zuba može doći do resorpcije kosti što stvara problem estetske i funkcionalne prirode. Augmentacija je hirurški zahvat kojim se nadograđuje kost presađivanjem sopstvene ili veštačke kosti. Augmentacija se može izvesti uz ugradnju implantata ukoliko to situacija dozvoljava, u suprotnom je potrebno izvesti augmentaciju kosti, te zatim ugraditi implantate kada za to dođe predviđeno vrijeme.