Oralna Hirurgija

Ekstrakcija Zuba

Zub koji zbog dubokog karijesa nije moguće lečiti opasan je ne samo za oralno zdravlje nego i zdravlje celog organizma. Takav zub nije moguće spasiti endodontskim lečenjem već ga je potrebno izvaditi. Postoji nekoliko metoda vađenja zuba, a sve ovisi o položaju i stanju zuba. Bol nakon vađenja zuba kontrolšemo tabletama protiv bolova, a samo vađenje od kojeg mnogi strahuju je bezbolno zbog upotrebe lokalne anestezije.

Alveotomija

Zubi koji stvaraju najveće probleme pri svom rastu svakako su umnjaci. Ponekad njihov rast uzrokuje bolove i otečenost, te u takvim situacijama obavezno posetite stomatologa kako bi Vas savetovao i rešio Vas boli. U slučaju da se radi o umnjaku koji je zaglavljen, potrebno je izvršiti alveotomiju, operativni zahvat kojim se odstranjuje deo okolne kosti koja onemogućuje njegovo izvlačenje.

Apikotomija

Kako bi omogućili očuvanje zuba koji je indiciran za vađenje nakon što se konzervativno ne može izlečiti sprovodi se apikotomija. Često lečenje nije moguće uspešno izvesti jer je koren zuba zakrenut, pa lečenje nije moguće izvesti kako treba. U tom području nakupljaju se bakterije, te je nemoguće zaobići upalu. Apikotomija je operativni zahvat kojim se odstranjuje vrh korena zajedno sa patološkim tkivom – cistom ili granulomom.