Paradontologija

Kako Lečiti Paradontozu?

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi lečenjem potpornih struktura zuba – parodonta. Dugo se vremena paradontoza smatrala neizlečivom bolesti koja u relativno kratkom roku prouzrokuje gubitak zuba. U današnje vreme brojnim metodama lečenja postižu se odlični rezultati u lečenju i sprečavanju najraširenijeg problema u oralnom zdravlju.

Gingivitis je upalna promena gingive, a ukoliko se upalni proces proširi, tj. ako bakterije prodiru dublje u strukturu zubi govorimo o parodontitisu. Glavni simptomi parodontitisa su crvenilo i oticanje desni, upala, formiranje parodontnih džepova, povlačenje desni, klimanje zuba i loš zadah.

Novim metodama lečenja, kao što je terapija laserom, postižu se izvrsni rezultati poput učvršćivanja zuba i ozdravljenja zubnog mesa. Bez obzira na metodu vrlo je važno da se pacijent obrati u što ranijoj fazi stomatologu kako bi se mogla odrediti vrsta parodontne bolesti i odgovarajuća terapija.

Parodonotloška terapija laserom

Nova revolucionarna metoda lečenja parodontnih bolesti, Waterlase laserom, metoda je koja pruža minimalno invazivnu terapiju za pacijenta. Laserska energija selektivno cilja samo upaljeno područje, dok zdravo tkivo ostaje netaknuto.

U stomatološkoj ordinaciji MEJ koristimo Waterlase iPlus laser američkog proizvođača Biolase koji je namenjen za sva meka i tvrda zubna tkiva. Reč je o najsavremenijem dentalnom laseru višenamenske primene.

Terapija dentalnim laserom ima višestruku primenu kod lečenja parodontitisa. Deluje bakteriostatski i baktericidno te za razliku od klasične terapije, pospešuje zarastanje parodontne rane. Parodontni džepovi brže zarastaju zahvaljujući biostimulativnom delovanju, a samim tim podstiče se i stvaranje novog pričvrsnog tkiva, što doprinosi smanjenju dubine džepova.

Smanjenje bakterijskih naslaga i dubine parodontnih džepova od velike je važnosti u kontroli parodontne bolesti i sprečavanju daljnjeg razaranja parodontnog tkiva.