Restaurativna Stomatologija i Endodoncija

Kompozitni Ispun – Plomba

Najčešći problem s kojim se verovatno susreo svako od nas je karijes. Kako bi izbegli nastanak karijesa potrebno je održavati oralnu higijenu kao i redovno posećivati stomatologa kako bi se pratile moguće promene na zubima.

U slučaju karijesa, frakture (pukotine) zuba ili određenih estetskih nepravilnosti potrebno je napraviti plombu (zubni ispun). Nekada su se u tu svrhu koristili amalgamski ispuni, a danas se koriste kompozitni materijali koji se bojom ne razlikuju od Vaših prirodnih zuba. Kompozitni ispuni bi svojim oblikom, morfologijom i bojom trebali što vernije oponašati prirodni zub kako bi u potpunosti vratili funkciju zuba. Terapeuti u stomatološkoj ordinaciji MEJ pridaju posebnu važnost što vernijem izgledu prirodnog zuba.

Prednosti kompozitnih materijala u odnosu na amalgamske (crne) plombe su u odstranjivanju manjeg dela zubne supstance. Naime, amalgam se za zub veže mehanički, odnosno potrebna je puno opsežnija preparacija zuba i otklanjanje dela zdravog zubnog tkiva, dok se kompozitni materijal hemijski veže za zub, veza je hermetički potpuna i odstranjuje se samo deo zuba koji je zahvaćen karijesom. Nakon izrade kompozitnog ispuna zub je odmah u funkciji.

Endodosko Lečenje Zuba

Lečenje kanala korena zuba ili kako se kaže ”vađenje živca” je endodontski postupak koji primenjujemo kada duboki karijes ošteti živac. Ukoliko se karijes s vremenom ne leči, širi se i dolazi do živca zuba i inficira ga.

Oštećeni živac može reagovati upalom koju pacijent svakako oseti ili odumiranjem koja može proći i bez simptoma. Povreda ili trauma zuba mogu prouzrokovati iste promene na zubu. Osetljivost na toplo i hladno, spontana bol koja se pojačava noću, bol pri žvakanju ili fistula desni povrh zuba svakako su posledice upale zubnog živca.

Bez obzira u kojem se trenutku dijagnostikuje upala živca, primenjuje se endodontski zahvat ili, kako obično kažemo, vađenje zubnog živca. Izrazito je bitno taj postupak provesti u potpunoj izolaciji zuba u uslovima sa minimalnom količinom bakterija i zato se svaki postupak endodontske terapije provodi uz upotrebu koferdama (gumene plahtice) kojom se zub izoluje od spoljašnjih uslova i štetnih faktora.