Ortodoncija

Clear Aligner – Nevidljiva Proteza

Kada kažemo savršen osmeh uvek prvo pomislimo na savršeno ravne blistave zube. Savršeno ravni zubi bitni su ne samo iz estetskih razloga, već i zbog kvalitetnije i pravilnije oralne higijene koja utiče na vaše zdravlje. Za savršeno ravne zube pacijentima se najčešće preporučuje ortodontska terapija.

Često nošenje klasične proteze može da izazove pravu muku za pacijenta, neugodno je, ograničeni ste sa izborom hrane, teže je održavati pravilnu oralnu higijenu, savremena metoda koja se koristi u našoj ordinaciji omogućava pacijentu sasvim suprotno i pouzdano iskustvo koje će u svega nekoliko meseci ispraviti vaše zube. Naime, radi se o takozvanim «clear alignerima» ili prozirnim navlakama koje se izrađuju prema kompjuterski navođenom sistemu koji je pre svega mnogo precizniji i pouzdaniji. Takođe jedna od najvećih prednosti «clear alignera» je svakako estetika, proteza je u potpunosti prozirna i potpuno nevidljiva na vašim zubima. Uz pomoć prozirnih navlaka dolazi do pomaka zuba te se tako ređaju u savršen niz.

Sam postupak terapije je vrlo jednostavan za pacijenta, otisak se uzima digitalnim skenerom koji svojom vrhunskom preciznošću situaciju vaših zuba prenosi u digitalni oblik. Stručnjaci na temelju digitalnog otiska i savršenog programskog rešenja 3Shapea planiraju kompjuterski ortodontsku terapiju, te nakon planirane terapije navlake se štampaju te već narednog dana vaša terapija može početi. Prednost «clear alignera» je i u tome što se pacijent ne mora dugo mučiti sa terapijom, cela terapija odvija se vrlo brzo ali, naravno, dužina terapije je individualna i zavisi od težine samog slučaja.

Ako su vaši zubi zdravi, ali niste zadovoljni kako su složeni, a uz sve to veliku pažnju pridonosite estetici, «clear aligneri» su idealna terapija za vas, jer ćete ispraviti svoje zube na potpuno nevidljiv, pouzdan i siguran način u vrlo kratkom vremenskom periodu sa vrhunskim rezultatima.

Invisalign

Kako bi svoje neravne zube vratili u pravilan i skladan niz služimo se ortodoncijom. Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem zuba kako bi se izbegle estetske i funkcionalne nepravilnosti. Savremena ortodoncija donosi nam potpuno nov pristup lečenju, radi se o prozirnim navlakama Invisalign koje uveliko olakšavaju pacijentu nošenje proteze.

Savremena ortodoncija nosi nam novinu koja olakšava nošenje proteze i ne narušava estetski izgled pacijenta. Radi se o potpuno prozirnoj protezi koja dolazi u obliku navlake. Navlake se neprestano nose, skidaju se samo kod jela, te omogućuju pacijentu puno bolju oralnu higijenu što je veoma bitno. Terapija Invisalignom postiže isti efekt kao i terapija fiksnim bravicama.

Ortodont nakon uzimanja otisaka određuje plan terapije, kako bi plan terapije bio što precizniji potrebne su mu fotografije zuba pacijenta i analize RTG snimaka. Otisak se uzima digitalnim skenerom, te se zatim šalje u Invisalign institut gdje se izrađuje 3D model, prema uputstvima ortodonta. Prema postavljenom planu ortodont prati pomak zuba, te unosi moguće promene za izradu novih navlaka. Ortodont pacijentu tako može pokazati kakav rezultat će postići nošenjem navlaka, te kako se zubi pomeraju od početka do kraja planirane terapije.